Kotona

Perhe valitsi uuden, budjettinsa mukaisen talon

”Elämme nyt paljon parempaa elämää.”

Julkaistu

7 toukokuu 2024

Päivitetty

7 toukokuu 2024

Älvsbytalo Lasse sopi nelihenkisen perheen tilatoiveisiin ja budjettiin

Samalla kun monet haaveilevat isommasta kodista, nousevat trendeinä myös pikkutalot ja minimalismi – tehokkaammat neliöt. Pienemmät neliömäärät helpottavat taloutta, vapauttavat aikaa kodinhoidosta ja tekevät mahdolliseksi sen, että olemassa oleviin neliöihin voi hankkia juuri sitä mitä haluaa.

Molendan perheelle Älvsbytalo Lasse on juuri sopivan kokoinen koti: ei liian pieni, kun pojat asuvat vielä kotona, eikä liian suuri sitten, kun he ovat jo lähteneet. Perhe toteutti toiveensa kohtuullisella budjetilla kauniille, luonnonläheiselle tontille.

Aluksi Molendat etsivät ensin valmista taloa, mutta eivät löytäneet mieleistään. Milloin talon tontti oli joko liian suuri tai pieni, naapurit liian lähellä tai hinnat karkasivat korkeuksiin. Kun he sitten löysivät täydellisen tontin, oli ratkaisu selvä: me rakennutamme uuden talon! He googlailivat vaihtoehtoja tietyillä hinta- ja kokokriteereillä, ja totesivat melko nopeasti, että Älvsbytalo oli perheelle paras talotoimittaja.

–Näimme Älvsbytalossa eniten mahdollisuuksia. Halusimme uuden talon, mutta emme liian suurta emmekä liian pientä. Lasse sopi meille loistavasti, kertoo perheenisä Roman.

Aluksi he pohtivat Alvar-ja Lasse-talomallien välillä, mutta Lasse voitti. Ratkaisevinta oli ajatus elämästä muutaman vuoden päähän: pojat ovat nyt 14- ja 16-vuotiaita eivätkä välttämättä asu enää kovin monta vuotta kotona. Ja kahdelle ihmiselle Lasse on enemmän kuin riittävä.

Enemmän tilaa kuin perhe odotti

Lassesta perhe sai reilunkokoisen kodin, jossa on yhtenäinen keittiö–olohuone, tilava kylpyhuone sekä yksi makuuhuone myös alakerrassa. Yläkerrassa molemmilla pojilla omat huoneet ja wc. Yläkerran erkkeri-aulan perhe on sisustanut työhuoneeksi. –Emme tosin uskoneet, että tilaa olisi näin paljon, koska emme olleet käyneet Lasse-talossa. Tilaa on hieman yli 100 m², ja meidän neljän hengen perheellemme se on juuri sopivasti. Tonttimme on iso, ja tulevaisuuden suunnitelmissa on viherhuone, jonne tulee käynti suoraan terassin ovesta.

Talo valmistui nopeasti

Vuoden 2023 alussa oli talon pystytyksen aika, ja Roman ja Magdalena olivat heti aamuvarhaisesta seuraamassa työn etenemistä.

–Olimme tontilla kello 6.30. Tilaelementit oli tuotu tontille jo aiemmin odottamaan asennusta. Kaikki oli niin jännittävää. Työ eteni vauhdilla heti pystyttämispäivästä lähtien, ja kävimme tontilla katsomassa edistymistä lähes joka päivä. Oli uskomaton tunne, kun pääsimme sisään taloon ja näimme uuden kotimme, kertoo Magdalena.

Ja kun he muutamaa viikkoa myöhemmin saivat oman, muuttovalmiin kodin avaimet käteensä, oli olo lähes epätodellinen. Tulvillaan iloa ja kyyneleitä.

–Se tuntui lähes epätodelliselta. Vielä tänäänkin tätä tunnetta on vaikea kuvailla. Helkkarinmoinen juttu! Saamme asua lähellä luontoa, missä on metsää ja järvi – ja eläimiä, Roman selittää innostuneena.

–Lapset käyvät entistä kouluaan, minne kuljetan heidät. Elämämme on nyt paljon parempaa elämää uudessa kodissamme ja uudella tontillamme kuin vuokra-asunnossamme. Viihdymme kaikki niin paljon paremmin. Ihastuimme tonttiin ja paikkaan, mutta talon myötä tämä on jotain aivan ekstraa, kertoo Magdalena.

Lisävalinnat olivat perheelle helppoja

Perhe päätti heti aluksi, että he tekevät taloonsa niin paljon omia lisävalintojaan kuin mahdollista, ja sitä he eivät ole katuneet. Talossa on mahdollisimman paljon ikkunoita, yläkerrassa kattoerkkeri sekä 34 asteen kattokulman myötä myös korkeampi huonekorkeus. Ulkosaunan he suunnittelevat rakentavansa vähän myöhemmin, eivätkä siksi halunneet saunaa sisälle taloon.

Kun heiltä kysytään, mikä oli Älvsbytalon kanssa parasta tai pahinta, vastaus vie vain hetken:
–On vain parasta! Meillä ei ole mitään huonoa sanottavaa. Olemme tosi tyytyväisiä, sanoo Roman.

Magdalenan ja Romanin vinkit rakennuttajille

  • Käykää tutustumassa Älvsbytalon esittelytaloihin! Mielellään vielä sellaiseen talomalliin, josta olette kiinnostuneita. On täysin eri asia astua sisään taloon kuin katsella piirroksia. On niin paljon helpompi kuvitella oma elämänsä taloon, kun on jo käynyt siellä, ja sisutuksen suunnitteleminenkin on helpottuu.
  • Ottakaa lisävalintoina mahdollisimman paljon koriste- ja vaakaikkunoita – oi miten hienosti niistä tulvii valoa sisään. Ja spottivaloja ikkunoihin; ne luovat ylellisyyttä.
  • Jos kattoerkkeri on mahdollinen, ottakaa! Meille erkkeri oli loistovalinta, sillä se tekee yläkerrasta paljon isomman. Tottakai raha ratkaisee, mutta jos vain mahdollista, valitkaa yläkertaan korotettu seinälinja ja kattoerkkeri.
  • Ja sitten se ehkä kaikkein tärkein: ajatelkaa omia tarpeitanne ja sitä, mitä itse haluatte! Rakennuttakaa itsellenne, älkää muille. Miettikää, paljonko tarvitsette tilaa, ja valitkaa omat toiveenne täyttävä talo.

Perhe Molendan omia ratkaisuja

Magdalena ja Roman ovat tehneet talossaan myös täysin omia ratkaisujaan, esimerkiksi kylpyhuoneessa ja alakerran makuuhuoneessa, jossa he vaihtoivat vaatekaapin. Lasse-talon yläkerta toimitettiin esivalmisteltuna (kuten 1,5-kerroksissa Älvsbytaloissa aina), ja perhe jatkoi itse rakennustöitä heti, kun talo oli lopputarkastettu.

;

Etsitkö vastauksia?

Autamme sinua kaikissa talopaketteihin liittyvissä kysymyksissä.

Oho!

Odottamaton virhe on tapahtunut. Lataa sivu uudelleen