Kotona

Perhe Karppinen-Niskanen

”Me ollaan ihan tavallisia duunareita ja nyt meillä on oma talo.”

Julkaistu

18 toukokuu 2022

Päivitetty

18 toukokuu 2022

Kyllä on mahdollista!

Nuori pariskunta Heidi ja Juuso halusivat oman talon, vaikka moni epäili hanketta kalliiksi. Nyt heillä on Paltamossa moderni Minna-talo ja mikä hauskinta: budjetti piti ja vielä jäi varaa nauttia myös kodin sisustamisesta.

Heidi Karppinen ja Juuso Niskanen ovat alle kolmekymppisiä nuoria. He ehtivät kokeilla yhdessä myös kaupunkielämää, mutta mieli veti takaisin kotiseuduille ja oman talon rauhaan. –Me olemme molemmat asuneet omakotitalossa koko lapsuutemme, kertoo Heidi.

–Oma tupa ja omat pihat piti saada, komppaa Juuso. –Ja kun rakennuttaa uuden, saa kerralla mieluisan ja mieluisalle paikalle. Heidin ja Juuson talon kaunis, metsäinen maisematontti löytyi Heidin isoisän mailta.

Valmistalo sopi nuorten suunnitelmiin

Heidi ja Juuso harkitsivat vain valmiita talopaketteja. –Meillä ei kummallakaan ole näissä hommissa omaa osaamista, joten katselimme valmistaloja, he kertovat.

Älvsbytalossa on ns. rossipohja, jonka ansiosta alapohja pääsee tuulettumaan ja kosteudet pysyvät poissa. Erityisesti tätä ominaisuutta kehui myös Heidin tädin perhe tädin, jolla oli omasta, noin 20-vuotiaasta Älvsbytalostaan muutoinkin vain hyvää kerrottavaa.

Mutta mitä Älvsbytalo tarjoaa tänä päivänä? Sen nuoret halusivat nähdä omin silmin. –Kävimme tutustumassa Älvsbytalon esittelytalo Minnaan Kempeleessä, ja se oli siinä, kuvaa Heidi. Talon koko, tilaratkaisut ja materiaalit miellyttivät.

–Vuorokauden kuluttua saimme Älvsbytalomyyjältä jo alustavan kustannusarvion ja siitä homma lähti rullaamaan.

Kyllä – meillä on oma talo!

Heti kun pariskunta oli saanut lupa-asiat kuntoon, tapahtuivat asiat vauhdilla. –Meidän ei tarvinnut itse hallita talon rakennusprosessia millään tavalla. Se oli Älvsbytalon vastuulla, kertoo Juuso.

Minna-talopaketti tuli tontille lokakuun lopulla ja kuukauden päästä talo oli jo muuttovalmis. –Jouluna sitten nautimme mahtavasta uudesta kodista ja olo oli kyllä vähän utopistinen: Miten me ollaan saatu näin nopeasti aikaan tällainen? Onko tämä kaikki tosiaan mahdollista?

Kyllä on. –Me ollaan ihan tavallisia duunareita ja nyt meillä on oma talo.

Älvsbytalo Minnan hinta oli nuorten mielestä kohdillaan ja budjetti piti paikkansa. –Meitä peloteltiin pankeissa, että rakennuttamisessa tarvitsee aina varautua ylityksiin. Ei tarvitse. Älvsbytalon hinta oli täsmälleen se, mitä oli sovittu, ja talo maksettiin vasta kun se oli muuttovalmis.

Edullista asumista

Nuoripari kiittelee myös talon pientä energiankulutusta. –Viime talvena oli tosi kovia pakkasia, ja silti energiankulutus jäi talvikuukausinakin 1200 kilowattituntiin. Huhtikuussa lukema laski jo 500:een eli euroissa noin 24 euroon kuukaudessa. Poistoilmalämpöpumppu on tosi tehokas.

Heidi ja Juuso polttivat talvikuukausina takassa tulta lähes päivittäin. –Tunnelman vuoksi. Täällä oli kyllä ihanan lämmintä myös niinä päivinä, kun ei keritty.

Energiankulutusluvuissa on mukana kaikki sähkönkulutus, myös Juuson lempiharrastus: saunominen. –Ihan joka päivä lämpiää, jos vain mahdollista, hän tunnustaa.

Tilat ja materiaalit ovat toimivia

Uuden talon sauna, kylpyhuone ja kodinhoito ovat herättäneet ihastusta myös asukkaiden vieraissa. –Käytännölliset tilat ja kauniit materiaalit ovat saaneet kiitosta, kertoo Heidi.

– Koiran kanssa on ihan huippua, kun voi kulkea kodinhoitohuoneen kautta ja kaikki kurat jäävät sinne, Heidi kehuu. –Muutoinkin tuntuu, että tähän taloon ei edes kerry pölyä ja karvaa samaan tahtiin kuin aiempiin koteihimme. Pokka-koiran seuraksi on uuteen kotiin hankittu vielä Velmeri-kissa.

Talon pihamailla riittää kesää kohden tilaa ja tekemistä. –Katselemme pikku hiljaa, mitä tarvitaan, ja sitä mukaa laitetaan. Terassi nyt ainakin olisi suunnitelmissa, kertoo Juuso. –Ja autotallikin jossain vaiheessa.

”Valoisa, hyvännäköinen ja juuri sopivan kokoinen”

Heidi ja Juuso punnitsivat talonsa lisävalinnat huolella. –Meillä oli tiukka budjetti, mutta halusimme valmiiksi kaiken, mitä on myöhemmin vaikea lisätä. Valitsimme kolmannen makuuhuoneen, isommat ikkunat, lasioven olohuoneeseen, keittiöön kivat kaapinovet ja vetolaatikot, Heidi luettelee.

–Nyt meillä on todella valoisa, hyvännäköinen ja juuri sopivan kokoinen koti.

Valmistalo Minna 107 m² (3–4 huonetta, keittiö ja sauna)

  • Avaran, modernin talon keskiössä tilava keittiö–olohuone
  • Sujuvuutta arkeen: tilava kodinhoito- ja kylpyhuone, erillinen WC ja vaatehuone
  • Neljäs huone erotettavissa olohuoneesta – avaruus säilyy silti

Miksi Älvsbytalo?

  • Rakennuttaminen ei vaadi omaa osaamista
  • Nopeasti muuttovalmiiseen kotiin
  • Kilpailukykyinen hinta ja kattava toimitussisältö
  • Sovittu budjetti pitää
  • Tilat muunneltavissa mieluisiksi
  • Erittäin pieni sähkönkulutus
  • Avarat, valoisat, toimivat tilat
;

Etsitkö vastauksia?

Autamme sinua kaikissa talopaketteihin liittyvissä kysymyksissä.

Tilaa talokuvastomme

Ilmaiseksi

Oho!

Odottamaton virhe on tapahtunut. Lataa sivu uudelleen