Kotona

Perhe Rajajärvi

”Älvsbytaloissa on tuulettuva rossipohja. Sellainen on vanhoissa taloissa aina ollut ja hyväksi havaittu. Paljon parempi kuin myöhemmät maavaraiset pohjat.”

Julkaistu

18 toukokuu 2022

Päivitetty

18 toukokuu 2022

Maatilan sukupolvenvaihdos vei uuteen kotiin järvenrantaan

Jaalalaiset Marja-Leena ja Juha Rajajärvi muuttivat uuteen Saara-taloonsa järvenrantaan sopivasti juhannukseksi. He valitsivat Älvsbytalon ja 84,8-neliöisen Saaran tarkan harkinnan ja huolellisen tutustumisen jälkeen.

Kun maatilan sukupolvenvaihdos tuli ajankohtaiseksi, alkoivat Rajajärvet kartoittaa itselleen uutta taloa. Omakotitontti oli jo valmiina omilla tiluksilla, hienolla männikkömäellä järven rannassa.

Aluksi heillä oli ajatuksissaan hirsitalo, mutta ne osoittautuivat liian kalliiksi. Monien messujen ja talopakettitehtaiden jälkeen he löysivät Älvsbytalon. –Innostuimme heti, kuvailevat Marja-Leena ja Juha Rajajärvi. –Talo olisikin oitis muuttovalmis ja vakioperustuksetkin kuuluivat hintaan.

Rossipohja kuin vanhaan hyvään aikaan

Juha Rajajärvi arvostaa Älvsbytalon tuulettuvaa alapohjaa, ns. rossipohjaa. –Sellainen on vanhoissa taloissa aina ollut ja hyväksi havaittu. Paljon parempi kuin myöhemmät maavaraiset pohjat ja sen myötä kosteusongelmat.

–Täällä kun rannassa vielä pohjoisesta tuulee, niin takuulla pohja tuulettuu, hän naurahtaa.

Älvsbytalon tuulettuva alapohja hoitaa samalla myös radon-tuuletuksen, joka on Salpausselän harjanteilla sijaitsevassa Jaalassa erityisen tärkeää.

Tarkoin harkittu talomalli

Ennen talomallin valintaa Rajajärvet kävivät tutustumassa valmiisiin Älvsbytaloihin taloesittelyissä. –Tosi monessa kohteessa käyntiin ja pitkienkin matkojen päässä. Kauhajoella nähtiin tämä Saara luonnossa. Heti tuntui meidän talolta, kun astuttiin sisään.

–Tässä on tasan samankokoinen 36 neliöinen keittiö–olohuone kuin meillä aiemmin oli maalaistalossamme tupa.

Rajajärvet eivät halunneet uuteen taloonsa turhia neliöitä, vaan toimivuutta. –Meillä on nyt pienet neliöt aiempaan verrattuna, mutta niin tehokkaat kuin mahdollista, pariskunta kiittelee.

Marja-Leena Rajajärvi on rakastunut erityisesti uuteen keittiöön. –Keittiö on loistava! On niin kiva, kun vieraiden kanssa voi seurustella samalla kun hääräilee.

Taloesittelyissä kannattaa käydä

Juha Rajajärvi pitää taloesittelyissä käymistä tärkeänä. Niissä näkee erilaisia talomalleja valmiina ja kuulee totuudenmukaisia, tuoreita kokemuksia. –Taloesittelyissä huomasin, ettei noita kaikkia nettipalstoja kannata uskoa. Parempi kun pääsee juttelemaan suoraan talon omistajien kanssa.

Rajajärvillä oli myös itsellään uuden Saaran taloesittely, kahtena päivänä. –Tervetuloa meille myös muut kiinnostuneet. Aina saa tulla katsomaan, Juha Rajajärvi kehottaa.

”Onko tämä näin siistiä työtä?”

Rajajärvien talo tuli tontille juuri silloin kuin oli sovittu ja valmistui kuten oli sovittu. –Kaikki sujui paremmin kuin hyvin.

Juha Rajajärven mieleen on erityisesti painunut se hetki, kun kunnan edustaja tuli talon käyttöönottotarkastukseen ja hämmästyi: ”Onko tämä näin siistiä työtä?”

Rajajärvet ovat tyytyväisiä. He saivat rahoilleen täyden vastineen.

Lisävalinnat sopivat budjettiin

Rajajärvien uuden kodin päätyterassi avautuu suoraan järvelle. Terassi tilattiin talopaketin mukana, samoin kuin iso, kahden auton autotalli.

–Ehdottomasti kannatti ottaa kaikki kerralla, toteaa Juha Rajajärvi. –Meillä on myös varaava takka, joka sekin hankittiin talokaupan yhteydessä.

Talon energiankulutuksesta Juha ei osaa vielä paljon kertoa, koska takana on vasta ensimmäinen kesä. –Mutta ihan järjestään kaikki ne Älvsbytalojen omistajat, joiden kodeissa vierailimme, ihmettelivät pientä energiankulutusta.

Kaksi saunaa samalla tontilla

Rajajärvet ovat innokkaita saunojia ja uimareita, myös talvella. –Vielä ei talon saunaa ole käytetty kertaakaan, kun meillä oli tässä jo entuudestaan rantasauna.

Onko talon sauna turha? –Ei, ehdottomasti haluttiin taloon sauna! Mutta jos sen kerran napsauttaa päälle, niin peli taitaa olla selvä: puunkanto jää ja mukavuus voittaa, Juha Rajajärvi ennakoi hymyillen. –Tahallaan on vähän pidätelty.

Aktiivista elämää uudessa kodissa

Juha ja Marja-Leena maalasivat kesällä uuden talonsa kahteen kertaan. –Kaikki ammattimaalarit olivat täälläpäin kesällä varattuja, niin tartuttiin itse pensseleihin. Hyvä tuli ja rahaa säästyi, kun itse tehtiin, he kertovat.

Juha Rajajärvi jatkaa vielä poikansa apuna tilan töissä, usein yhdessä parivuotiaan pojanpoikansa kanssa. –Tässä lähellä on myös veljeni mökki, joten seuraa ja vilskettä riittää.

Kuusikymppisillä Rajajärvillä on jo uuden kodin ensimmäinen upea mustikkaruska takana – paljon kaunista edessä, joka päivä.

;

Etsitkö vastauksia?

Autamme sinua kaikissa talopaketteihin liittyvissä kysymyksissä.

Tilaa talokuvastomme

Ilmaiseksi

Oho!

Odottamaton virhe on tapahtunut. Lataa sivu uudelleen