Hemma hos

Pia lät bygga ett nytt hus ensam

”Viktigast är att ta det första steget.”

Publicerad

1 december 2022

Uppdaterad

1 december 2022

Ett småhus för en kvinna och två katter

Pia West behövde ett nytt hem åt sig själv och sina två katter. Ett eget hus. Då inget färdigt hus hittades lät hon bygga det inflyttningsklara huset Saara från Älvsbytalo på just den ”platsen på jorden jag ville”, på Söderfjärden i Sundom i Vasa

Söderfjärden är en enorm nedslagskrater efter en forntida meteorit där det numera finns böljande bördiga åkrar. Det är inte tillåtet att bygga på kraterområdet men efter en noggrann jakt lyckades Pia West köpa en fastighet intill kratern. Det nya hemmets landskap öppnar nu upp sig rakt ut över Fjärden. –Här flödar tankarna fritt och själen andas.

Marken som Pia köpte var onödigt stor för ändamålet, där stod endast en förfallen lada och området var inte planerat för småhusbygge. Men ärendet framskred genom envishet: Pia fick bygglov.

Klart, öppet, ljust hus från Älvsbytalo

Ända från början stod det klart för Pia att hon vill låta bygga ett inflyttningsklart hus. Efter några alternativ beslöt hon sig för Saara från Älvsbytalo. –Jag ville inte ha ett stort hus utan ett i lämplig storlek. Ett klart, ljust och öppet hus.

Pia var sedan tidigare bekant med Älvsbytalo som hustillverkare. –Jag visste att förhållandet mellan pris och kvalitet var bra i husen. Mina bekanta som bor i hus från Älvsbytalo har varit väldigt nöjda med sina hus.

Saara i drömstorleken 84,8 m²

Pia West ville ha ett enhetligt stugkök till sitt nya hus för att smidigt kunna umgås med gäster. Med Saaras tydliga planlösning gick önskan i uppfyllelse, liksom önskan om en eldstad som en del av det enhetliga utrymmet. Pia ville även ha 3 sovrum i sitt hus för att ha ett separat utrymme för distansarbete och för att det ska vara trevligt för de vuxna barnen att hälsa på.

Pia berättar att hon gjorde många egna tillval till sitt monteringsfärdiga hus. –På så sätt kunde jag påverka slutresultatet även om utgångspunkten var ett standardhus.

Hon valde till exempel fler och större fönster eftersom ”ljuset och utsikten är väldigt viktiga för mig”. Huset har stämningsfulla spotlights runt om i huset och badrummet har golvvärme. Den övertäckta närmare 30 kvadratmeter stora gavelaltanen förstorar husets utrymmen rejält och förlänger sommaren. Nu har Pia hunnit glasa in terrassen också.

Hur gick bygget?

–Allt har flutit på bra med Älvsbytalo. Jag fick genast svar på min kontaktbegäran och allt framskred tydligt och klart. Allt som sades och lovades hölls. Och priset höll exakt på centen!

Pia berättar nöjt att hon fått hjälp och trygghet av Älvsbytaloförsäljaren Petri Huhtanen i alla skeden. –Jag har alltid fått goda råd och kunnat ringa och fråga.

Pias husprojekt lät dock inte entreprenörerna komma lindrigt undan: tomten var ingen färdig tomt utan en stor bit mark utanför detaljplaneområdet. Vi var tvungna att ordna mycket själva från grunden: El- och vattenanslutningar. Avloppsvattensystem. Vägar ända fram. Kommunikationsförbindelser. Och byte av jordmassor eftersom byggplatsens markförhållanden krävde det.

Standardgrund ingår i Älvsbytalos pris men innan det måste marksubstansen under huset bytas ut. Det var ett stort arbete men även det sköttes med äran i behåll. Den utvidgade markentreprenaden köpte Pia direkt från Älvsbytalo som tillval.

–Jag kan verkligen rekommendera Älvsbytalo. Allt som hade med huset och leveransprocessen att göra har gått väldigt bra.

Från dröm till nytt hem på ett år

Ännu för ett år sedan i maj gick Pia West på Älvsbytalos husvisningar och funderade på att köpa hus. Ett år från det var hennes husdröm redan inflyttningsklar. Framför sig hade hon sin första sommar i eget hus – och den underbara oändliga Fjärden.

Under den aktiva sommaren målades huset grått. Och den gamla ladan har bytts till en ny. Pia berättar att hon fortfarande för en välvillig diskussion med naturen om vad hon ska göra med gården. Som en första lösning framför terrassen växte ett solrosfält ”som lyckades överraskande bra”.

–Varje resa börjar med ett första steg, säger Pia, nu med blicken mot första vintern i det nya huset. –Man måste bara våga ta det första steget.

Pia West har även velat uppmuntra och inspirera andra genom att skriva en blogg om sitt byggprojekt Lilla huset på Fjärden. Du kan även följa nyheter om drömhuset på Facebook och Instagram.

Pia, varför just Älvsbytalo?

  • Sedan tidigare bekant hustillverkare
  • Bra pris–kvalitet-förhållande
  • Energieffektivt, trivsamt trähus
  • Försäljaren svarade snabbt på första förfrågan
  • Trevliga, inflyttningsklara husmodellen Saara
  • Lätt att förverkliga egna önskemål genom tillval
  • Tydligt leveransinnehåll: vad som ingår och inte
  • Rimlig leveranstid

Pias 1-planshus Saara 84,8 m²

  • Ljust öppet stugkök + 3 sovrum + bastu
  • Som tillval bl.a.

- Utvidgad markentreprenad
- Stor, övertäckt gavelaltan på 28 kvadrat
- Fler och större fönster
- Helglasd fönsterdörr i vardagsrum
- Golvvärme i badrummet
- Stämningsfulla spotlights överallt i huset
- Köksmaskiner i rostfritt stål till köket

;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan