Hemma hos

Familjen Rajajärvi

”Hus från Älvsbytalo har en ventilerande trossbotten. Sådan har alltid funnits i gamla hus och ansetts vara bra. Mycket bättre än nutidens husgrunder direkt marken.”

Publicerad

24 maj 2022

Uppdaterad

24 maj 2022

Generationsväxlingen på gården ledde till ett nytt hem vid sjöstranden

Marja-Leena och Juha Rajajärvi från Jaala flyttade in i sitt nya hus Saara passligt till midsommar. De valde det 84,8 kvadratmeter stora Saara från Älvsbytalo efter noggrant övervägande och omsorgsfull efterforskning.

Då generationsväxlingen på gården blev aktuell började paret Rajajärvi kartlägga ett nytt hus åt sig själva. Tomten var redan klar på de egna ägorna, på en fin tallbacke vid en sjöstrand.

Till en början funderade de på ett stockhus men de visade sig vara alltför dyra. Efter många mässor och husfabriker hittade de Älvsbytalo och Älvsbytalorepresentanten på mässan i Karhula. –Jag blev genast ivrig, berättar Marja-Leena och Juha Rajajärvi. –Huset skulle genast vara inflyttningsklart och grunden ingick i priset.

Trossbotten som på den gamla goda tiden

Juha Rajajärvi uppskattar Älvsbytalos ventilerade grund, en s.k. trossbotten. –Sådan har alltid funnits i gamla hus och ansetts vara bra. Mycket bättre än senare tidens husgrunder direkt på marken som medfört fuktproblem.

–Med nordanvinden som blåser här vid stranden så ventileras garanterat grunden, skrattar han.

Älvsbytalos ventilerade grund sköter samtidigt om radonventilationen som är särskilt viktigt i Jaala som ligger på Salpausselkäryggarna.

Noggrant genomtänkt husmodell

Innan valet av husmodell bekantade sig Rajajärvis med färdigställda hus från Älvsbytalo vid husvisningar. –Vi besökte väldigt många ställen och körde även långa vägar. I Kauhajoki såg vi Saara i verkligheten. Det kändes genast som vårt hus då vi steg in.

–Det har ett exakt lika stort kök-vardagsrum på 36 kvadrat som det tidigare köket i vårt hus på landet.

Rajajärvis ville inte ha onödiga kvadratmetrar, utan funktionalitet, i sitt nya hus. –Vi har få kvadratmetrar nu jämfört med tidigare men de är så effektiva som möjligt, säger paret.

Marja-Leena Rajajärvi har särskilt förälskat sig i det nya köket. –Köket är perfekt! Det är så trevligt att kunna umgås med gästerna samtidigt som man stökar på.

Det lönar sig att gå på husvisningar

Juha Rajajärvi anser det viktigt att gå på husvisningar. Där ser man olika färdigställda husmodeller och hör sanningsenliga, färska erfarenheter. –På husvisningarna märkte jag att det inte lönar sig att tro på alla nätforum. Det är bättre att diskutera direkt med husägarna.

Rajajärvis hade själva också visning av deras nya Saara, i två dagar. –Välkomna till oss även ni andra som är intresserade. Man får alltid komma och titta, säger Juha Rajajärvi.

"Är arbetet så här snyggt?"

Rajajärvis hus kom till tomten precis på avtalad tid och färdigställdes enligt överenskommelse. –Allt gick bättre än bra.

Juha Rajajärvi kommer särskilt ihåg stunden då kommunens representant kom till husets slutgranskning och förvånades: "Är arbetet så här snyggt?"

Rajajärvis är nöjda. De fick valuta för pengarna.

Tillvalen passade budgeten

Gavelterrassen på Rajajärvis nya hem öppnar upp sig mot sjön. Terrassen beställdes tillsammans med huspaketet, precis som garaget för två bilar.

–Det lönade sig absolut att ta allt på en gång, konstaterar Juha Rajajärvi. –Vi har även en värmelagrande eldstad som vi skaffade i samband med husköpet.

Juha kan ännu inte säga så mycket om husets energiförbrukning eftersom de endast bott där en sommar. –Men alla Älvsbytalos husägare som vi besökte var förundrade över den låga energiförbrukningen.

Två bastun på samma tomt

Rajajärvis är ivriga bastubadare och simmare, även vintertid. –Husets bastu har ännu inte använts en enda gång då vi sedan tidigare hade en strandbastu här.

Är det onödigt med bastu i huset? –Nej, vi ville absolut ha bastu i huset! Men då man en gång knäpper på den så lär det vara klart spel: trädfällningen lämnar och bekvämligheten vinner, förutspår Juha Rajajärvi. –Vi har medvetet hållit oss.

Aktivt liv i nytt hem

I somras målade Juha och Marja-Leena sitt nya hem två gånger. –Alla professionella målare var upptagna under sommaren så vi fattade själva tag i penslarna. Det blev bra och vi sparade pengar då vi gjorde det själva, berättar de.

Juha Rajajärvi fortsätter ännu att hjälpa sonen på gården, ofta tillsammans med den tvåårige sonsonen. –Min bror har också sin stuga här i närheten så umgänge och liv och rörelse finns.

Rajajärvis som är i sextioårsåldern har redan upplevt den första blåbärsruskan vid det nya hemmet – vi har mycket vackert att se fram emot, varje dag.

;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan