Hemma hos

Pensionärsparet Perälä

”Arbetet är av toppkvalitet. Vår övervakare berömde också arbetet.”

Publicerad

23 maj 2022

Uppdaterad

23 maj 2022

Som en evig jul: i egen villa råder egen vilja

–Höghus kändes inte riktigt som oss, berättar Merja Perälä. –Vi började drömma: om egen gård, blomrabatter och bärbuskar. Att kunna få nyttomotion på den egna gårdsplanen.

Nu spenderar paret Perälä sina pensionsdagar i sitt nya hem Saara från Älvsbytalo i centrum av Orivesi dit de flyttade efter några år av höghusboende. –Vi blev gamla och gaggiga, skrattar Merja Perälä om den överraskande flytten.

Då beslutet om småhuset fattats var husvalet lätt. Peräläs ena dotter med familj har skaffat ett hus från Älvsbytalo för flera år sedan. Allt har fungerat bra för dem. –Där såg man redan hur bra allt fungerar, säger Pertti Perälä.

Lämplig storlek, lämpligt pris

Den andra dottern hjälpte sina föräldrar att söka tomt och hittade även det ypperliga huspaketet Saara från Älvsbytalo på nätet.

Enligt paret Perälä är det 84,8 kvadratmeter stora Saara i ett plan i lämplig storlek och till lämpligt pris för dem. –Det andra sovrummet slog vi ihop till ett större och så var det klart. Nu har vi två kammare och stugkök. Och så tog vi självklart en öppen spis och terrass, beskriver Merja Perälä parets val.

Minutschemat höll

Peräläs hus kom till tomten på valborgsmässoafton. Pertti Perälä berättar att trots att han då det begav sig var med vid monteringen av dotterns hus från Älvsbytalo så förvånades han av farten. –Allt var klart på några timmar, helt otroligt.

–Och alla arbetskarlar var fantastiskt trevliga, från markarbetet till färdigställandet, säger Merja Perälä. –De givna löftena höll på minuten.

- Arbetet är av toppkvalitet, säger Pertti Perälä. –Vår övervakare berömde också arbetet.

Den egna gården fixades genast i skick

Paret Perälä flyttade in i sitt nya hem i början av juni. –Midsommar firade vi med att måla huset, berättar de ivrigt.

Nu har de redan gården och trädgården i skick, den ena terrassen är klar och husets ursprungliga, överbyggda terrass är inglasad.

–Nästa sommar sätter vi potatis, säger de.

Paret Peräläs nya hus ligger mitt bland de gamla byggnaderna. Tack vare sina flitiga invånare har det redan fint smält in i grannskapet. –Grannarna är alldeles underbara. De har burit perenner åt oss, säger Merja Perälä.

Tillståndsärenden löpte enkelt

Peräläs husprojekt löpte problemfritt, precis som de förväntade sig.

–Huset blev färdigt och betalades, det var det, säger Pertti Perälä om Älvsbytaloprojektet.

–All byråkrati med staden fungerade också utmärkt, säger Pertti Perälä. –Älvsbytalos planer och ritningar är så tydliga.

Paret Perälä bor alldeles i kärnan av Orivesi. –Vägarna går alldeles här invid men det hörs inget inne i huset. Huset är väl isolerat.

Jag är ett finländskt huspaket!

Det finns dock en sak som förargar paret Perälä: många tror fortfarande att husen från Älvsbytalo tillverkas i Sverige. –Det borde man marknadsföra mer, att husen tillverkas i Finland.

Paret Perälä var själva och tittade då deras Saara byggdes i Kauhajoki.

Nu trivs alla i det nya huset, såväl paret självt som barn och barnbarn.
Ibland krävs det inte mycket för att uppnå lycka. –Härligt att få sopa trappan vid det egna huset, säger Merja sammanfattande om parets känslor.

Inhemsk kvalitet

  • Hus från Älvsbytalo byggs på fabriken i Kauhajoki, i en torr och varm miljö
  • Då huset levereras till tomten är det varmt och skyddat för väder och vind redan under monteringsdagen
  • Älvsbytalos egna, erfarna montörer färdigställer huset som är inflyttningsklart efter cirka en månad
  • Erfarenheten av tusentals hus under flera årtionden säkerställer en hög kvalitet
;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar!

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan