Kotona

Perhe Viitala

”Me kaksi voitaisiin hyvin asua tässä vaikka joka päivä, ei vain vapaa-ajalla.”

Julkaistu

18 toukokuu 2022

Päivitetty

18 toukokuu 2022

Meille täydellinen mökkipaketti

Lapualaiset Viitalat haaveilivat rakkaaseen mökkimaisemaansa vähän helpompaa elämää. Sisävessaa, suihkua, pesukoneita… Heidän toiveensa toteutti Älvsbytalon talopaketti Siiri. –Nyt ei ole kelistä kiinni, että viitsiikö lähteä mökille. Joka viikonloppu mennään!

Marja-Terttu ja Markku Viitalan uudessa vapaa-ajankodissa on kaikki modernin talon toiminnot. Lämmitystäkin voi säätää vaikka jo kotoa etänä. –Heti tullessa saa vain alkaa nauttia. Ei tarvita töppösiä eikä villapaitoja, kuvailee Marja-Terttu.

”Mitään ei osattaisi toivoa toisin”

Viitalat viettävät uudessa vapaa-ajanasunnossaan Lehtimäen Kätkänjärven rannalla nyt jo kolmatta kesää. Uuden Siiri-talopaketin hankinnasta Viitalat päättivät lokakuussa 2018, ja huhtikuussa mökki oli jo muuttovalmis.

–Uutuudenviehätys ei ole vieläkään lähtenyt, Marja-Terttu naurahtaa. –Eikä mitään osattaisi edelleenkään toivoa toisin, komppaa Markku.

–Heti kun uusi mökki tuli, niin muututtiin mökki-ihmisiksi, toteaa Marja-Terttu. Pariskunnan aiempi, 70-luvulta peräisiin oleva mökki on naapuritontilla, ja sitä kunnostellaan pikku hiljaa.

Rakennusprosessi sujui mallikkaasti

Markku Viitala on maanviljelijänä kätevä käsistään, mutta oman mökin rakentamisesta hän ei haaveillut. –Sen verran olen muuta rakentanut, että tiesin kuinka kova työ siinä olisi. –Älvsbytalossa houkuttivat rakennuttamisen helppous ja vaivattomuus.

Ja ne myös toteutuivat. –Ei ollut kehua, oli realismia, kiteyttää Marja-Terttu.

Rakennusprosessi ja yhteistyö Älvsbytalon kanssa sujuivat kaikin tavoin mallikkaasti. Markku vieraili Kauhajoen talotehtaalla jo siinä vaiheessa, kun oma Siiri oli siellä sisätiloissa rakenteilla. Hän kävi ahkerasti myös tontilla seuraamassa talon pohjatöitä ja valmistumista. –Juuri mitään ei tarvinnut tehdä, mutta kiinnosti, hän myhäilee.

Kodikas, nätti ja kompakti puutalo

Markku kertoo, että hän oli pidempään katsellut muuttovalmista Älvsbytaloa vapaa-ajankodiksi, mutta vaimo ei vain meinannut lämmetä ajatukselle. Marja-Tertulla kun oli mielessään joku ”mökkisempi mökki”. Kunnes, itselleenkin vähän yllättäin, hän suostui lähtemään Älvsbytalo Siirin esittelyyn.

–Niin valtavan kodikas, nätti ja kompakti puutalo. Muutin täysin mielipiteeni, hän tunnustaa nauraen.

–Hirsimökki olisi ollut helposti kolmasosan kalliimpikin, toteaa Markku. –Tätä me pidetään kyllä edullisena siihen nähden, mitä saatiin, hän jatkaa. –Yksi elämän parhaista hankinnoista, myöntelee Marja-Terttu.

Vapaa-aikaan sopivia valintoja

Viitalat tekivät taloonsa jo rakennuttamisvaiheessa lisävalintoja, joista riittää iloa ja nautintoa: suuri päätyterassi, isommat ikkunat sekä olohuoneeseen lasiovi, josta on kulku suoraan järven puolelle. Sittemmin päätyterassi on jo lasitettu ja terasseja on tehty lisää.

–Kun teen täällä etätöitä, on ihanaa välillä kääntää katse tietokoneelta järvelle. Tai käydä pihamaalla käpsyttelemässä, kuvailee Marja-Terttu.

Talon emännälle Kätkänjärven upeat rantamaisemat ovat rakkaita jo lapsuudesta, ja yhteisiä mökkimuistojakin pariskunnalle on kertynyt jo vuosikymmeniltä. –Ja toki tenavatkin tykkäävät, he kertovat. Perheen ”tenavat” ovat jo aikuiset 26-vuotiaat kaksoset, tyttö ja poika.

Tehokkaat neliöt

Pariskunnan mielestä Siirissä on ihmeen hyvin tilaa, etenkin kun neliöitä on 62,5. –Ne on jaettu oikein, toteaa Markku. Avaran keittiö-olohuoneen lisäksi talossa on kaksi makuuhuonetta ja sauna.

Marja-Tertun mukaan kaikki talon tilat ja materiaalit ovat kauniita ja toimivia, ja säilytystilaakin on riittävästi. –Sitähän aina tarvitsee.

Vanha kunnon rossipohja

Markku Viitala arvostaa erityisesti Älvsbytalojen energiatehokkuutta (taloissa on paksut, energiatehokkaat Energy Wall -seinät + tehokas poistoilmalämpöpumppu) sekä rossipohjaa, joka tuulettuu kaiken aikaa.

–Ei tarvitse pelätä, että maan kautta nousisi kosteutta. Ennen vanhaan rossipohja oli joka talossa, hän toteaa.

Moderni vapaa-ajankoti, perinteinen rantasauna

Perinteisemmän mökkielämän tunnelmiin Viitaset palaavat lämmittämällä rannassa olevan, vanhan puusaunan. Sen löylyistä on helppo pujahtaa järveen – kesät talvet. Siiri-talon sähkösauna lämpiää aina silloin, kun puhti ei riitä lämmityspuuhiin eli ”kun oikein laiskottaa”.

–Me kaksi voitaisiin hyvin asua tässä vaikka joka päivä, ei vain vapaa-ajalla. Perheen maatila ja Marja-Tertun päivätyö pitelevät paria kuitenkin Lapualla.

–Molemmissa on hyvä, mutta täällä on vapaus.

Monta hyvää syytä valita Älvsbytalo

  • Hinta on tiedossa etukäteen, ja se pitää
  • Turvallinen kauppa: maksat vasta valmiina
  • Rakentaminen on nopeaa: talo on muuttovalmis 4 – 5 viikossa pystytyksestä
  • Energiatehokas talo ja moderni talotekniikka
  • Talo rakennetaan Kauhajoella ja viimeistellään muuttovalmiiksi tontillasi
;

Etsitkö vastauksia?

Autamme sinua kaikissa talopaketteihin liittyvissä kysymyksissä.

Tilaa talokuvastomme

Ilmaiseksi

Oho!

Odottamaton virhe on tapahtunut. Lataa sivu uudelleen